ya Allah ..ukhuwah fi sabilillah




Ya Allah..ana rasa gemnira sangata pada tahun yang mulia ini kerana ana dapat rasa ukhuwwah yang terjalin antara kami pelajar form 2 ASPURI SMKA AL-IRSHAD..ya alhamdulillah..adik2 form1 ana pun baik2 n friendly belaka ana gembira sangat sebab pelajaran form 2 pun best2 dan senang nak paham...ana nak cerita tentang sahabat tapi ana tukar jaaaa laa cerita itu ya..ana nak tukar ke hal2 yang lebih perlu kita titik beratkan dalam Islam ini tajuk tentang kita remaja Islam..muslimah Islam..memang ana ada masalah dalam persahabatan ana dengan kawan rapat(sem 1) ana tapi ana tak bersedia lagi nak kongsikannya..oke


dengarkan lagu ini taw khas ntuk semua muslimin dan muslimat..insya-ALLAH








untuk pengetahuan muslimin dan muslimat sekalian laa kan..hari ni iffah nak cakap  tentang tuuut sat2 ..dengarkan dialog di bawah okeey..




Ukhti : saya tidak layak untuk awak.
Akhi : Kenapa?
Ukhti : awak dari kalangan orang baik-baik, sedangkan saya…
Akhi : saya dan Tuhan selalu memandangmu, apa lagi?
Ukhti: awak pintar, awak ada banyak peminat.
Akhi : Peminat? saya tidak perlukan mereka, saya hanya perlu pendamping dan pembimbing untuk anak-anak saya kelak.
Ukhti : saya juga tidak dalam ilmu agama.
Akhi : Kita boleh mendalaminya bersama-sama.
Ukhti : saya tidak cantik. Tidak seperti mereka…
Akhi : Tuhan akan marah jika mendengar perkataan awak tadi, sebab itu saya memilih awak kerana awak tidak menggunakan kesempatan atas kecantikan awak.
Ukhti : awak ini kenapa? Sudah saya kata saya ini tidak layak, kita ibarat bumi dan langit. Terlalu banyak perbezaan.
Akhi : Perbezaan membuat kita lengkap.
Ukhti : Awak terlalu sempurna.
Akhi : Belum. Akan sempurna jika awak ada.
Ukhti : Cukup. Saya tidak mahu dengar lagi.
Akhi : Seribu bunga tak mampu membuat awak berlembut juga?
Ukhti : Temuilah ayah saya. Itu lebih berharga dari seribu bunga dan ungkapan cinta.



“Jika datang kepada kamu seorang lelaki yang engkau redhai agamanya dan akhlaknya untuk meminang perempuan kamu maka nikahkanlah dia jika tidak kamu lakukan demikian maka akan timbullah fitnah dan kerosakan” (hadis riwayat Tirmidzi ).
Imam Thabrani meriwayatkan dari Anas bin Malik, bahawa Rasulullah bersabda:
“Barang siapa menikah wanita kerana kehormatannya (jawatan), maka Allah hanya akan menambah kehinaan; barang siapa menikah kerana hartanya, maka Allah tidak akan menambah kecuali kefakiran; barang siapa menikahi wanita kerana nasab (kemuliaan), maka Allah hanya akan menambah kerendahan.
Dan barang siapa yang menikahi wanita kerana inigin menutupi (kehormatan) matanya, membentengi farji (kemaluan)nya, dan mempererat silaturrahim, maka Allah SWT akan memberi barakah-Nya kepada suami isteri tersebut”



oh ya iffah nak kongsikan lagi satu videa..okey pndapat ana laa...dakwah perlu ikut zaman ya..zaman remaja kini rasanya memang berkesan juga cara ini..oh ya,iffah harap orng malaysia bleyh buat mcm depa gk



assalamualaikum dan ambiklah iktibar yaa..insya-ALLAH...:) ~iffah khalilah~

lagi satu video untuk sahabat2 ana

















tq read comment here plisz

2 comments:

fatima azzahra binti abdullah :) said...

nice entri, Allah akan sentiasa bersama orang yang bertakwa. InsyaAllah. thanks follow akak yea :)

Iffah Lucky said...

sama2 insya-Allah..